ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
logo-kentro-175
A+ A A-

Βραχείες Προληπτικές Παρεμβάσεις

Λαμβάνοντας υπόψη, όλα τα χαρακτηριστικά της εφηβείας που ενισχύουν την τάση επιδίωξης του καινούργιου, επιδίωξης εμπειριών, μπορεί κανείς  να συμπεράνει  ότι, πολλές φορές εκδηλώνεται μια συμπεριφορά επικίνδυνη από τους εφήβους, σχετικά με το κάπνισμα και το αλκοόλ.  Το κάπνισμα  και το αλκοόλ στα μάτια του εφήβου, του δίνει την δυνατότητα να ανοιχτεί στον κόσμο των ενηλίκων, να μεγαλώσει και αυτός.

Τα αίτια που οδηγούν τους εφήβους στην χρήση αλκοόλ και καπνού είναι πολλά. Μπορεί να είναι προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο νέος τις διαπροσωπικές του σχέσεις ή να είναι προβλήματα σε σχέση με το ότι αισθάνεται αποξενωμένος από τους υπόλοιπους και δυσκολεύεται να ενταχθεί στην ομάδα των συνομήλικων του, είτε γενικότερα στην κοινωνία την οποία ζει. Με τη χρήση θα μπορέσει ο νέος να γίνει ίδιος με τους άλλους, δεν θα είναι «ξεχωριστός», δεν θα είναι «εκτός». Μπορεί, επίσης, να είναι προβλήματα που έχουν σχέση με συμπτώματα ψυχολογικά, γενικότερα.

Από την άλλη πλευρά το αλκοόλ και το κάπνισμα προσφέρεται σαν εναλλακτική λύση, π.χ.  σαν αντιστάθμισμα του άγχους, που, ως ζήτημα, απασχολεί έντονα  την μαθητική κοινότητα, ειδικά κάτω από την πίεση των εξετάσεων  και των συνθηκών που ζουν μέσα στο σχολείο.

Η διαφήμιση επίσης, ως αιτιολογικός παράγοντας χρήσης, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, γιατί προωθεί κάποια πρότυπα τα οποία, ίσως, οι νέοι θελήσουν να μιμηθούν.

Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρήθηκαν αναγκαίες βραχείες προληπτικές παρεμβάσεις, σε ομάδες μαθητών μέσα στο σχολείο.

Ο σκοπός αυτών  των παρεμβάσεων  είναι :
Να διερευνήσουμε τις αντιλήψεις και τις στάσεις  των μαθητών, αναφορικά με την χρήση καπνού και αλκοόλ.
Να συζητήσουμε μαζί τους τις ανάγκες- αιτίες που τους ωθούν στην χρήση αυτών  των  ουσιών.
Να τους  ενημερώσουμε, για τις επιπτώσεις και κινδύνους που επιφέρει η χρήση - κατάχρηση αυτών των ουσιών.
Να διανείμουμε έντυπο ενημερωτικό υλικό για αυτές τις ουσίες.
Να τους προσεγγίσουμε, με σκοπό την δημιουργία ομάδων.

Τα νέα μας

Πρόσφατα

 

Επικοινωνείστε μαζί μας

Αστική Εταιρεία

Ιπποκράτης

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αλεξάνδρου Διάκου 4 • 853 00 Κως

Τ (+30) 22420 24728 • Φ (+30) 22420 24793
e Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Back to top